Diversos experts en materials pel sector del packaging han participat a la jornada organitzada pel Clúster de Materials Avançats i el Clúster del Packaging, destinada a conèixer quines solucions poden aportar els materials per resoldre reptes actuals del sector del packaging i acompanyar aquest sector cap a una major sostenibilitat, funcionalitat i seguretat.
“La col·laboració entre el sector dels materials i el sector del packaging és clau per a la fabricació d’envasos amb noves propietats o característiques, fer-los més sostenibles i allargar la seva vida útil”, explica Dolors Pla, Clúster Manager del Clúster MAV.
La necessitat de substituir el plàstic d’un sol ús, àmpliament usat en envasos, per altres productes en base paper o fibra de cel·lulosa, per exemple, és un dels principals reptes actuals del sector per acollir-se a la llei que entra en vigor a partir de 2021. En el context de reduir el contingut de plàstic de l’embalatge o substituir-lo completament per altres materials, Tais Arp, Technical Assessment manager de Comindex i Norman Masià, Business Development d’Hinojosa, coincideixen en l’aposta pel paper com a material base d’envasos més sostenibles, que cal complementar amb recobriments que ofereixin propietats barrera eficients i, al mateix temps, siguin envasos fàcilment reciclables.
Durant la sessió, Arp ha destacat que tot i que al mercat ja es troben productes amb bones propietats barrera per a l’oxigen, l’aigua i els greixos, com el recobriment d’etilè vinil alcohol (EVOH), encara s’ha de seguir treballant per a obtenir solucions més sostenibles i amb efectivitat similar. En aquesta línia, ha mostrat resultats obtinguts amb recobriments formulats amb additius de cera com a candidats prometedors.
Per la seva banda, Masià ha presentat solucions de packaging basades en paper per al sector alimentari. Aquests han estat eco-dissenyats de manera que permeten una fàcil separació del cos de l’envàs, que és de cartró, dels films plàstics que inclou per garantir les propietats barrera, aconseguint un reciclatge més eficient dels materials.
Pel sector del packaging, la biodegradabilitat, la compostabilitat i l’eco disseny són estratègies que estan a l’avantguarda per avançar cap a un sector que permeti la generació de residu zero. Eva Minguella, Directora del Màster de Disseny de Packaging d’Elisava, ha presentat casos d’èxit comercials que apliquen aquestes estratègies, com per exemple, la promoció d’envasos produïts per un únic material, treballar amb materials fàcilment separables i reciclables o la reducció de processos de fabricació i envasat. Pel que fa a la matèria prima, Minguella subratlla la necessitat d’utilitzar materials d’origen vegetal i d’aplicar l’economia circular per allargar la vida útil de l’envàs sempre que sigui possible.
Emma Càndido, Packaging Development Manager de Food Sourcing Specialists, ha explicat l’aposta de l’empresa per utilitzar materials compostables en els envasos dels seus productes, els quals ofereixen una major resistència a altres solucions reciclables i una vida útil més llarga. També reafirma la necessitat d’aplicar l’eco disseny en tot el procés, des de la conceptualització del producte, a l’elecció de materials, passant per la reducció d’elements durant la producció del producte, així com la optimització de la distribució.
La inclusió de sensors o etiquetes RFID o NFC al packaging pot proporcionar noves funcionalitats als productes, com oferir al client informació sobre el seu origen o el seu estat, així com millorar-ne les propietats a partir de biosensors antimicrobians o absorbents de gasos. Gràcies als últims avenços, l’anomenat packaging intel·ligentcomença a ser una realitat.
Xavier Marin, CEO de DAN*NA, ha parlat de la potencialitat dels bio plàstics pel packaging intel·ligent i ha posat exemples que ja estan disponibles al mercat, com un envàs per a carn que permet obtenir la traçabilitat des del seu origen fins al consumidor final, o un envàs pel secor farmacèutic que permet al consumidor llegir el prospecte des del seu smartphone.
Per acabar la sessió, German Perez, investigador d’Eurecat, ha presentat el projecte IP Triana, que està duent a terme conjuntament amb Industrias Plásticas Triana, el qual permetrà el desenvolupament d’una nova línia de productes basats en bioplàstics biodegradables pel sector del packaging.
Els interclústers són activitats que combinen sectors transversals amb indústries més verticals amb la finalitat principal de donar suport a la innovació, palanca clau per mantenir i millorar la competitivitat empresarial i tecnològica del territori. La jornada, celebrada el passat el passat 14 de desembre, ha comptat amb una participació de 70 persones i ha donat veu als reptes vigents, les línies estratègiques i solucions per apropar els materials més innovadors al sector del packaging.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com